Ayurvedisk behandling av Parkinson i Kerala, India

POOMULLY MANA – ET AYURVEDISK BEHANDLINGSSENTER I KERALA

Jeg fikk assosiasjoner til 60-tallets lørdagsbarnetime for de store, der jeg på nyåret sist vinter satt mellom søylene på en sval balkong ved et Ayurvedisk behandlingssted i Kerala, India.

I min egen barndom var hørespillet det store høydepunktet i barnetimen på lørdagskvelden. Det var ofte engasjerende historier presentert i radioteaterformat, og innlevelsen var umåtelig stor der vi satt med ørene tett inntil vår Radionette med høyttalertrekk i lysebrunt stoff. Det var andre tider, og den lille 25-øres peanøttposen, akkompagnert av en eller to knekker med kokesjokolade ble fordelt og fortært utover i den timen programmet varte. Stompa var selvfølgelig veldig populært, men et annet hørespill som jeg også husker spesielt godt het «Veien til Agra». Det var den dramatiske historien om en fattig og blind jentes kronglete reise til et mirakeldoktor som holdt til i Agra, India. Veien dit var både farefull og lang, etter at de med mye strev fikk skrapt sammen nok penger til å få møte doktoren.

Uten sammenligning for øvrig var jeg også på reise i India, men den var neppe så strabasiøs. Min tur gikk fra Norge til Kerala, sør i India. Der kunne jeg nyte de varme og langsomme ettermiddagene på behandlingsstedet Poomully Mana. Der hersket det en egen ro og jeg merket at dette var et skikkelig steg til siden, akkurat slik jeg hadde håpet på. Fra trekronene på store gamle trær hørtes lyder og sang fra eksotiske fugler med rare nebb og flotte farger . Det kjentes godt å være her, den lette, smaksrike vegetariske maten, og med så mye vond medisin som jeg måtte ta kunne jeg ikke annet enn å bli overbevist om at dette måtte hjelpe og at jeg ville bli betraktelig bedre etter oppholdet. Jeg var underlagt et ganske strengt regime med fravær av vanlig mat, tobakk, alkohol, mineralvann, snacks og mye annet som en er vant til å ha tilgang på.  Jeg fikk til gjengjeld mye massasje, innsmurt av olje på store deler av kroppen, og en spesiell behandling der olje skal renne i en jevn stråle som pendler fra side til side ned på pannen. Etter det var det helvask fra topp til tå med en slags babygrøt som til slutt ble skylt av med varmt vann.

Noe av det viktigste i denne tiden var å finne roen, og det gikk ganske raskt å finne seg til rette, med lesing, en tur i området, fotografering og litt skriving hver dag. Fremfor alt kjente jeg at det gjorde godt å være på et så vakkert sted med en fredelig hage omkranset av gamle bygninger, alt i en slags kolonistil. Over det hele lå en historisk sus fra en helt annen tid. Her var det  leger og pleiere som tok veldig godt vare på oss som var kommet for å få behandling for våre ulike plager. Stedet tar imot inntil 12 pasienter samtidig, noe som og gjør at den enkelte kan føle seg individuelt ivaretatt.

Gode samtaler både med andre pasienter, legene og andre ansatte bidro også mye til innhold og trivsel de fire ukene mitt opphold varte.

AYURVEDA

Læren om livet

Ayurveda stammer fra India, der det ble grunnlagt som et helhetlig medisinsk system for ca. 7 000 år siden. Navnet ayurveda har sin opprinnelse i to indiske ord, nemlig ayur, som betyr liv, og veda, som betyr viten om eller vitenskap. Ayurveda er mye mer enn bare et helbredelsessystem. Målet er hovedsaklig forebygging av sykdom. Det er en livstil som omfatter vitenskap, religion og filosofi, som øker livslengden og i sin ytterste konsekvens fører til realisasjon av Selvet. Målet er en tilstand av fysisk, følelsesmessig og åndelig sunnhet, en tilstand som kalles Swasthya – som betyr et stadium i balanse. Tilstanden gjør det mulig for individet å harmonisere med den kosmiske bevissthet.

OM POOMULLY MANA

Poomullyfamiliens herskapelige eiendom har en interessant historie. Poomully Aramthampuran som var en autoritet innen Ayurveda er bakgrunnen for Poomullyfamiliens engasjement og kunnskap innen dette feltet. Etter hans bortgang etablerte hans familie og etterfølgere et ayurvedisk behandlingssenter for mennesker med ulike lidelser for omlag 15år siden og etterhvert har det fått status som et av de beste. Det drives svært profesjonelt av en meget dedikert stab og ledelse som utfører sine arbeidoppgaver med stort hjertelag. Så og si alt av medisin og den organiske maten som er sentral i behandlingsopplegget produseres etter gamle oppskrifter lokalt her på stedet.

BEHANDLINGER / PROGRAM:

All behandling blir lagt opp etter direkte samråd med legene. Behandlingene kan variere i hvert enkelt tilfelle avhengig av pasientens tilstand, årstiden, intensiteten av sykdom osv. I stor grad går behandlingen ut på for pasienten å holde seg i ro og følge et ferdiglagt program som er delt inn i 3 stadier:

 

Forberedelsesfase – med medisiner kosthold og oljebehandling

Renselsesfase -med streng diett, begrenset tilgang på mat og mye hvile

Konsolideringsfase -balansering

De første 14 dagene er en forberedelse til sluttfasen av behandlingen som foregår de siste 3 – 10 dagene av oppholdet. Lengden på siste fase avhenger av om oppholdet totalt varer i 3 eller 4 uker. Det er anbefalt minst 3 ukers opphold for behandling av Parkinson

.

FASE 1.

Det første som skjer er en kartlegging av hver enkelt pasient gjennom samtale og undersøkelse av en seniorlege og der det øvrige medisinske personalet er tilstede. De lokale doktorene gjør notater og det legges opp et foreløpig program for behandling, kosthold og medisinering for den enkelte. Dette følges og justeres i løpet av behandlingstiden.

05.30: Dagen starter tidlig med  ½ melkeglass grønn-brun medisin med smak som noe jeg aldri har prøvd før og som jeg aldri ville funnet på å drikke (kan minne litt om noe slags sjøgress), kvalmende og kan faktisk fremkalle lett hodepine bare ved å tenke på det. Etterfulgt av en liten bit med brunt sukker som skal døyve smaken. Dette skal virke til bedre avføring og etterhvert rense bort giftstoffer i kroppen.

O8.00: Dhara-behandling, oljemassasje med jevn stråle mot pannen, renner fra en beholder som henger over hodet og sender strålen uavbrutt mot pannen i en pendel fra side til side. I behandlingsperioden skal hodet ikke utsettes for sol og derfor går man alltid med oppslått paraply utendørs. Samtidig med Dhara får man, liggende på ryggen, Abnyangam; massasje langs hele kroppen fra hender via skuldre og til føttene, over det hele innsmurt med olje og denne massasjen utføres av to pleiere med langsgående bevegelser og den varer i ca 45-60 min. Ca 10 min det samme men liggende på magen.

Etter dette inn i et dampbadskap i ca 10 min til man svetter godt. Kun hodet er utenfor skapet og man sitter på en krakk med svingmekanisme som kan regulere sittehøyden.

Til slutt som siste del av behandlingen gnis hele kroppen, inkludert håret inn med med en tykk røre eller deig, i konsistens og farge likt babygrøt. Den er laget av pulver fra Gringram (kikerter) som er blandet med vann og har en litt kornet konsistens. Så skylles det hele  av med varmt vann.

13.30:  Matravasti, injeksjon av ca 1dl olje inn i kroppen, som skal revitalisere tarmsystemet og for bedre avføringen.  Etter denne behandlingen ligger man stille på ryggen i en halv time og ser hva som skjer.  Det føles tryggest å være i nærheten av toalettet i den nærmeste tiden etterpå.

15.00: Blader fra Jakfrukttreet varmes opp og gnis inn i huden i ansiktet og langs halsen. Jeg får spesiell behandling for høyre skulder som er øm og vanskelig å bevege i flere retninger. En tøypute fylt med knuste blader og urter dyppes i en panne med oppvarmet olje (varmes over gassflamme) og slås med små lette, men intense slag mot muskelaturen rundt hele skulderleddet.  Oljen kan også strykes på i samme område. Dråper av en spesiell olje dryppes i neseborene og skal sniffes inn. Avsluttes med gurgling av saltvann en 4 – 5 ganger med hodet bakover. Denne behandlingen bidrar også til å styrke nervebanene til både hjerne og ryggmarg.

.

FASE 2.

Omtrent midtveis i behandlingen starter en periode med renselse og strengere kosthold. I ca en uke blir tarmen og magen utsatt for en ganske stor dose oljeklyster hver morgen (ca 2,5 liter). Dette kombineres med en diett med velling av ris eller havre servert 3 ganger daglig, og noen andre restriksjoner med sikte på å holde seg i ro, ikke utsette seg for fysiske anstrengelser sollys eller stress og for mange inntrykk.

FASE 3.

Siste 5-6 dager av oppholdet sto det hver ettermiddag på programmet en ganske krevende kur, såkalt Siro Vasthi Det ble påmontert en sylinder, stramt bandasjert tett inntil hodet over ørene. Denne ble som en tett sylinder, og denne beholderen ble så fylt med en spesiell olje (2,5 liter).  Så ble jeg i en plassert i en konsentert stilling sittende på en stol i ca 1 time, med det som utfordring å ikke falle i søvn, eller gjøre annet enn å beholde roen og balansen med denne underlige hodepryden aller øverst.

Da det hele var over og oljen var tappet ut og sylinderen demontert kjente jeg en usedvanlig sterk og positiv energi fylle kropp og sinn. Rett og slett en veldig god opplevelse!

MÅLTIDER OG KOSTHOLD

Kosthold, mat og urtemedisiner har en sentral plass i behandlingsopplegget og alt av mat og drikke er Ayurvedisk, vegetarkost og laget på stedet.

Frokost

08.00 – 09.30: Div små skåler med grønnsaksstuinger,tildels litt spicy, ulike typer grøt uten melk, pannekaker, melboller eller pastaboller, suppe av forskjellige smak og farge. Det meste er etter litt tilvenning velsmakende, om enn noe ensformig. Alt serveres med te eller lokal kaffe til og en gjenganger er et rosafarget kokt vann som serveres lunkent eller varmt og er kokt på forskjellige type trefliser/bark og urter.

Lunsj

13.00: Svært likt frokosten, men litt annet brødtilbehør, usyret tynne og salte Papadam, lefser eller pannekaker, kokt ris og diverse sauser med f.eks kokosmelk tilsatt ulike safter og krydderurter.

Middag

19.00: Tilsvarende lunsj med litt alternerende tilbehør.

FORANDRING-BEDRING

– først og fremst opplever jeg etter oppholdet noe mindre rastløshet, bedre søvn, det er lettere å konsentrere seg om en ting om gangen, (f.eks lese en hel bok).

– Noen av medpasientene påpekte at talen min ble bedre, kjappere med mer energi og flyt i samtalen under oppholdet.

– Det ble bemerket av de Ayurvediske legene at den største forandringen og opplevelse av bedring vil bli tydeligst på et senere stadium, og ofte merkes størst forbedring først etter et par måneder.  I alle fall regnes siste del av behandlingen, såkalt vasti, som den mest effektive.

– Den ene seniordoktoren forklarte at målet for min behandling her vil være å holde den formen jeg har nå har vedlike, slik at jeg ikke blir verre i overskuelig fremtid. Hvis det kan oppnås gjennom behandlingen her og en viss omlegging av kosthold, livsstil og fokus i det daglige hjemme,  vil jeg selv også være svært fornøyd.

FORELØPIG KONKLUSJON

Nå, et par måneder etter hjemkomst merker jeg en bedre allmentilstand, jevnere form gjennom dagens aktive timer og jeg ser en klar sammenheng mellom de impulsene jeg fikk i India og en større indre ro enn jeg hadde før jeg reiste. Det dette oppholdet ga av inspirasjon til en annen måte å tenke på mht. kosthold, innstilling og levesett er spesielt verdifulle å ta med seg. Jeg er svært godt fornøyd med mitt opphold og planlegger allerede nå en oppfølgingstur i januar 2013. Si fra dersom du er interessert i å bli med eller ønsker mer informasjon.


Mer info:

reidarsaunes@hotmail.com

http://www.rolv.no/urtemedisin/historie/ayurvedisk_medisin.htm

http://ayurvedamana.co/

http://www.youtube.com/watch?v=hTHnn_zfEhA

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s