Hva slags GUBBE er du?

Det kan melde seg etter fylte 30 år, for enkelte når de har passert 40 og i alle fall er det uunngåelig når duhar bikka 50. Ingen liker å betrakte seg selv som en del av det, men tidens tann,  levd eller ulevd, forløst eller uforløst liv setter brutalt og tydelig sine spor.  Det med tidens tann, er ikke lenger bare en metafor, den melder seg direkte, for deler man opp tiden i år, måneder og uker kan man snart snakke om ukens-, månedens- eller i beste fall årets tann som løsner og faller ut, hel eller i deler.    Let´s face it: Du er kommet i  GUBBEALDEREN!

Dagens næringsliv lister opp 13 tegn på at du er blitt Gubbe:
 
1. Du vet at moter er flyktige. Du investerer heller i klassiske klær.
2. Du bruker ordet jente om voksne kvinner.
3. Du blir tynnere i armene og tykkere på magen, uten at du gjør noe annerledes enn før.
4. Du lager en begeistret lyd når du setter deg og en litt anstrengt lyd når du reiser deg fra sofaen.
5. Du setter melkekartongen tilbake i kjøleskapet selv om det bare er en centiliter igjen.
6. Du har begynt å like appelsinmarmelade og Afther Eight.
7, Du begynner å ha lommetørkle med deg i lommen.
8. Du synes ikke en god vits eller en vellykket imitasjon kan gjentas for ofte.
9. Du løser sudoku eller kryssord, ikke bare fordi det er kjekt, men for å holde hodet i form.
10. Det hender du forlater bilen for å kjefte på noen som har overtrådt en trafikkregel.
11. Du våkner ofte av luft i magen som enten må opp eller ut.
12. Du nyter ettermiddagsluren de gangene du får tid til en.
13. Du har begynt å vagge når du går.

«Fremtiden er ikke hva den var.»

Hva slags gubbe er du?

En relativt ny bok om Gubbefenomenet skrevet av svenske Pär Lernström (visstnok nevø av forfatteren Jan Guillot) tar for seg 7 grunntyper:
 
1.Gjerriggubben:sjekker kiloprisen tvangsmessig på butikken, har lommeboken full av klippekort, påpeker oftere enn du tror at; ”det ble såpass dyrt, ja”. Bruker storparten av utenlandsferien til å snakke om prisnivået i landet sammenlignet med hjemme.

2.Stilgubben: perfeksjonist med klassiske klær, (gjerne skreddersydde) klassiske designermøbler og klassisk flanering, gjerne til sitt faste stambord. Mister ofte andre deler av livet og ser ikke at de røde signaturstrømpene blir i overkant

3.Surgubben: alt var bedre før, han har som regel rett i alt, alle andre har det bedre enn ham, men ingen fortjener det. Gidder ikke å holde kritikken inne lenger, liker ikke bråk, trender, barneglam, regelbrudd og omtrentlige fenomenbøker s0m den forfatteren her har skrevet.

4.Prategubben: like sosial som kosegubben, men uten den avslappede innstillingen, lurer deg inn i endeløse monologer, uten antenner for at du f.eks er ekspeditør i en butikk og det står en kø av folk bak ham.

5.Kosegubben: Livsnytertypen som er generøs, sosial og bekymringsløs. En morfargubbe som snakker med de fleste og synes at livet er for kort til å dvele ved hindringer.

6.Antigubben:Redselen for å bli gubbe har ført til en egen gubbetype. Antigubben bruker ord, klær og fremkomstmidler han er for gammel til (“kidsa”, «saggebukser» og «longboard»). Trives best i selskap med yngre folk enn seg selv og hører på hip hop i bilen.

 

 

 

7.Nytelsesgubben:synes han fortjener å få tilfredsstilt de fleste (av sine egne) behov i livet. Med stråhatt og lindress nyter han fra vinmonopolets øverste hylle, importerte sigarer, ferieleiligheten og ungdommens sportsbildrøm. Avskyr de smakløse.

Det er tid for å oppsummere;

BEVEGET – en, nå salig reporter fra Sportsrevyen i et følelsesmessig sterkt øyeblikk: » Dette er slikt som gir refleksjoner til ettertanke…»

LAKONISK  – skribent, livsfilosof og tristesseforfatter Nils Fredrik Nielsen: «Fremtiden sto for ham som en mur av muligheter.»

OPTIMISTISK – Al Gore:  «Fremtiden vil se lysere ut i morgen.»

FRA TRANSPORTBRANSJEN  – «Veien blir til mens jeg rygger» 
 
 
 – «Vi har våre minner
De vil aldri dø
Nå er tiden inne
Til å si adjø»
Jahn Teigen


Reklamer

4 Comments

 1. Alt etterso: For oss schizofrene, er det ikke vanskelig å identifisere oss med alle gubbene , egentlig. Men jeg har aldri løpt ut av bilen for å kjefte på en annen bilist. Men det er jo rart, at jeg er lykkelig over å spare 10 kroner på Bunnpris, for deretter, noen timer etterpå, bruke 300 kroner i en bar! Uten skrupler !!

  Svar

 2. Hjelp! Jeg merker allerede noen av dette. Hva gjør jeg?

  Hilsen skremt fremtidig gubbe.

  Svar

  1. Kjære skremt……. det er ikke noen lett oppgave å gi seg i kast med å gi råd til deg i den situasjonen du nå tydeligvis befinner deg. Det er lett for en som skal veilede i sin iver og i den hensikt å ville det (gi gode råd, altså) å trå feil og snarere vill-lede, med det som resultat at den forskremte usikre blir liggende igjen som en våt, utslitt klut badet i sin egen bremesvæske.

   Skal jeg allikevel i all forsiktighet, med største respekt og i stor ydmykhet forsøke å si noe, må det være noe i retning av dette;

   1. – se på de i din nære og evt. fjerne krets som er gubbete, (onkler, far, fars eller mors venner, farfar, morfar, bankforbindelser, forelesere eller tilårskomne artister/kjendiser)eller som har tendenser iden retning, (igjen; onkler, far, fars eller mors venner, farfar, morfar, bankforbindelser, forelesere eller tilårskomne artister/kjendiser).Ta gjerne notater om det er til hjelp og føles riktig.
   2. – legg merke til de positive, gode gubbesidene ved disse og prøv på din måte å etterstrebe dette positivt opplevde, gjør dem til dine idealer, (gjerne ved hjelp å sette opp mål og delmål i din daglige ferd)
   3. – gjør tilsvarende kartlegging av de negative gubbesiden du møter i dine omgivelser (igjen; onkler, far, fars eller mors venner, farfar, morfar, bankforbindelser, forelesere eller tilårskomne artister/kjendiser osv. osv..) og prøv så godt det lar seg gjøre å unngå å komme inn i det samme uføret som disse).
   4. – vær deg selv, lev vel og lytt til erfarne kvinnfolk.
   5. – gå dine egne veier, tråkk opp nye «skispor», tenk at du står på en høy fjelltopp der du super til deg mengder av frisk luft, og rett samtidig blikket fritt utover i horisontens mange retninger, (gjenta dette som en slags «etterfylling» så ofte som du kjenner behov).
   6. – prøv å unngå å bli offer for den såkalte «hold deg på matta-mentaliteten», (livet er nemlig rikere utenfor den velkjente «matta»), gå ikke av veien for å nynne en liten stubb eller plystre en trall der du ferdes, og tenk lystig og lett!

   Lykke til!

   Svar

 3. Morsomt!! Lett å gjenkjenne flere jeg kjenner…….Nå er jo jeg en «jente» som ikke har bikka 50-men jeg ville vært en anti-gubbe hvis jeg var mann…….Bra du har begynt å blogge igjen!! AnneK:-)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s